A tél a legigényesebb évszak, mely igénybe veszi az épületek szerkezetét. Az alacsony hőmérsékletek, széllel, esővel és hóval kombinálva veszélyt jelenthetnek ablakainkra. Éppen ezért jó, ha előre gondoskodunk ablakainak helyes karbantartásáról. A helyesen felkészített ablakok csökkentik a hőveszteséget, ezáltal csökkennek a fűtési költségek, és meghosszabbítja ablakaink élettartamát is. Ellenkező esetben a rosszul zárt ablakokon keresztül az épület kifűtéséhez szükséges energia több mint 25%-a is elveszhet.

 

Kezdjük az ablakmosással

Az ablakok konzerválását a legegyszerűbb dologgal – azok mosásával kellene kezdenünk. Az ablakok tél előtti megmosása nagyon fontos, mivel a tokon felgyülemlett por ideális környezetet biztosít a mikroorganizmusok számára, melyek fokozatosan teszik tönkre a profil védőrétegét. A tok felszínén mikroszkopikus pórusok képződnek, melyeken keresztül bekerülnek a szennyeződések.

Fontos az ablakmosáshoz használt tisztítószer kiválasztása is. Műanyag ablakok esetében az ablaktisztítószer nem tartalmazhat erős vegyi anyagokat, oldószereket, sem koptató hatású abrazív részecskéket. A nem megfelelő tisztítószer károsíthatja az ablakokat, pl. megváltoztathatja színszerkezetet vagy megkarcolhatja a profilt. A legbiztonságosabb megoldást a márkás készítmények vagy a mosogatószer és víz keveréke jelentik. Ablakmosáshoz kevés mennyiségű tisztítószer és puha varrás nélküli törlőkendő is elegendő.

A koncentrált tisztítószerek károsíthatják a tömítéseket, főleg azokat, melyek szintetikus EPDM kaucsukból készülnek. Ezért azok tisztításához mosogatószer is elegendő.

 

Ellenőrizzük a vasalatok működőképességét

Ablaktisztítás után ellenőrizhetjük az ablak műszaki állapotát. Elsősorban jó, ha ellenőrizzük, hogy a mozgó részek és a vasalatok megfelelően működnek-e. Ha azt tapasztaljuk, hogy az ablak nehezen nyitódik, ill. rosszul záródik, meg kell húznunk a csavarokat, illetve a sérült részeket ki kell cserélni.

Az ablakszárny megfelelő illeszkedését a tokba nagyon egyszerűen ellenőrizhetjük. Elég, ha egy papírlapot helyezünk a tok és szárny közé. Ha zárt ablaknál a papírlapot egyszerűen kihúzzuk, az azt jelenti, hogy a vasalatokat állítani kell. A mai ablakoknál a körülvevő vasalatnál szabályozhatjuk az ablakszárny tokba való megfelelő illeszkedését. Ezt az illeszkedést az évszakok függvényében szükséges szabályozni. Így elkerülhetjük azokat az eseteket, amikor télen az ablak nem szigetel kellőképpen, és nyáron pedig nem biztosítja a megfelelő szellőzést. Ahhoz, hogy a vasalatok megőrizzék hibátlan működőképességüket, legalább évente egyszer kenjük át technikai vazelinnel.

 

Ügyeljünk a tömítésekre

Az ablak következő része, melyet ellenőriznünk kell, a tömítések, mivel azok különösen érzékenyek az időjárási körülményekre, éspedig elsősorban a tok alsó részében lévő tömítések. A helyes tulajdonságokkal rendelkező tömítések elasztikusak, tehát benyomás után nagyon gyorsan visszaállnak eredeti formájukba, és nagyon ellenállóak az alacsony hőmérsékletekkel szemben. Ahhoz, hogy a tömítések megőrizhessék e tulajdonságaikat, segít ha azokat szilikonolajjal vagy technikai vazelinnal kezeljük. A kaucsuktartalmú készítménnyel való kenés kitűnően biztosítja a gumi elemeket a fagy és a nedvesség ellen, megfelelő védőréteget biztosít számukra. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tömítések összenyomódtak, lyukacsosak vagy repedezettek, újra kellene cserélnünk azokat. Tartsuk szem előtt, hogy a tömítéseket nem szabad fagypont alatti hőmérsékletek mellett ragasztani.

 

Használjuk ablakainkat hosszú éveken át

Ha a fentebb feltüntetett ajánlások szerint járunk el, biztosak lehetünk abban, hogy ablakaink a téli időszakban is betöltik funkciójukat, és gondoskodnak meleg megtartásáról háztartásunkban. Ráadásul az ablak összes részének rendszeres karbantartása tükröződik azok hosszútávú jó műszaki állapotában is.

Megosztás a közösségi oldalakon