A városi élet sok előnnyel jár, attraktív lehetőségeket kínál a szabadidő eltöltésére. Az élettel teli utcáknak azonban van árnyoldala is. Az utak éjjel-nappal tele vannak autókkal, szennyezett a levegő és a zajos környezetben hallásunk is komoly igénybevételnek van kitéve. Ezért fontos, hogy az otthonunk a nyugalom oázisa legyen, ahol egy fárasztó munkanap után kipihenhetjük magunkat. Az ilyen környezet létrehozásában segít többek között a megnövelt hangszigeteléssel ellátott ablakok beszerelése is.

Rw – kulcsfontosságú tényező

Az ablakok kiválasztásánál, az egyéb paraméterek mellett, gondolni kell az Rw hanggátlási együtthatóra is, mely arról tájékoztat minket, hogy az adott ablak milyen mértékben szigeteli a helyiséget a külső környezetből beáramló hangokkal szemben. A hangszigetelés hatékonysága nagymértékben függ az üveg típusától – gondolunk itt főleg az egyes táblák vastagságára a szigetelő üvegen belül, a felhasznált fóliákra, az üvegtáblák közötti távolságra, valamint az üvegek közötti kamrákban lévő gázra. Fontos a precíz szerelés is, mely az építkezésben fontos szerepet játszik.

Hogyan képzeljük el a zaj intenzitását decibelekben?

A hang erejét (ill. intenzitását) decibelekben mérik. A könnyebb elképzelhetőség kedvéért az alábbiakban feltüntetünk néhány olyan hangot, melyekkel gyakran találkozhatunk:

  • suttogás, levélhullás, nyugodt kert, óraketyegés – 20-30 dB
  • beszéd – 50-60 dB
  • nagyon hangos beszélgetés, kiabálás – 70 dB
  • fűnyíró – 80 dB
  • forgalmas utca – 90 dB
  • légkalapács – 100 dB
  • sugárhajtású repülőgép – 140 dB

A helyiségbe bejutó hang intenzitása függ attól is, hogy otthonunk milyen távol van a zaj forrásától, az akadályoktól (pl. fák), melyek tompíthatják a hang áramlását. Eme szempontok figyelembevételével meghatározható, hogy milyen Rw tényezővel kellene rendelkeznie az ablakoknak, hogy megfelelő hangszigetelést biztosítsanak..

Segítség karnyújtásnyira

Az OKNOPLAST kínálatában olyan szigetelő üvegeket találhat, melyek akár 36, 39, 40, sőt akár 50 dB szintű Rw hanggátlási mutatóval rendelkeznek. Az ablaküvegek ilyen magas hangszigetelése megfelelő komfortot biztosít azok számára is, akik fő közlekedési útvonalak közelében laknak. Az Rw mutató magas értékét az üvegtáblák aszimmetrikus elhelyezése, valamint az akusztikus fóliával ellátott laminált üvegek használata teszi lehetővé. Az így összeállított szigetelőüveg hatékonyan tompítja az utcai zajt, valamint az elhaladó repülők hangját is. A beltérben rezonáló hang olyan hatást kelt, mintha a hangforrás sokkal távolabb lenne, mint valójában. Nem lesz így fájdalmas füleinknek az utak és járdák javításával járó munka sem – zárt ablakok mellett, a légkalapács hangja csupán ártalmatlan, távoli „rovarnak” tűnik.